Atopijski dermatitis – kožna bolezen, ki jo imajo tako otroci kot odrasli

atopijski dermatitis

Atopijski ekcem ali atopijski dermatitis je kožna bolezen, značilna tako za otroke kot odrasle. Pravi razlog za njen pojav še ni povsem v celoti pojasnjen, eden od večjih dejavnikov tveganja je genetika. Torej, če ima kdo v vaši družini bodisi atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod, je možnost, da zbolite tudi vi za atopijskim dermatitisom, precej večja. Eden od vzrokov je tudi okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. V zadnjem času strokovnjaki ocenjujejo, da lahko bolezen sproži tudi pretiran stres, prevelika skrb za higieno kože ter nepravilna in nezdrava prehrana.

Atopijski dermatitis – simptomi
V zimskem času se simptomi atopijskega dermatitisa še poslabšajo, ko je zrak precej bolj suh, v zraku pa je tudi več prašnih in škodljivih delcev, ki še poslabšajo razvoj bolezni. Običajno se bolezen začne s srbenjem, le-to pa vodi v praskanje in poškodovanje kože in v povečanje srbečega dela kože. Pretirano praskanje lahko vodi v nastanek brazgotin, vneta in močno poškodovana koža pa je še bolj dovzetna za okužbo s prej omenjeno bakterijo.

atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis zahteva posebno nego kože.

Atopijski dermatitis – zdravljenje
Zdravljenje te kožne bolezni je zahtevno in predvsem dolgotrajno. Že v začetni fazi je treba takoj poskrbeti za higieno kože s sredstvi, ki je ne dražijo in ne izsušujejo. Hkrati ima obolela koža zmanjšano sposobnost za samovlaženje, zato jo je treba ustrezno in redno vlažiti. Atopijski dermatitis se izraža predvsem na suhi koži. Kožo je treba vlažiti ne samo na prizadetih delih, ampak je priporočljivo, da jo vlažimo tudi okoli prizadetega dela kože. Seveda s kakovostnimi kremami, ki ne bodo še dodatno dražile kože.

V mariborskem medicinskem centru Sanus Statera so vam na voljo strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da bo diagnoza postavljena hitro in strokovno, atopijski dermatitis pa boste lahko tako hitro in učinkovito začeli zdraviti. Zato ne odlašajte in jih obiščite.

Recommended Articles