Kaj je profesionalno grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje je obrt, kjer strokovnjaki ustvarjajo vizualno vsebino za sporočanje sporočil. Grafično oblikovanje z uporabo tehnik vizualne hierarhije in postavitve strani oblikovalci uporabljajo tipografijo in slike za izpolnitev specifičnih potreb uporabnikov in se osredotočajo na logiko prikazovanja elementov v interaktivnih dizajnih, da optimizirajo uporabniško izkušnjo. Pri grafičnem oblikovanju gre za vizualno oblikovanje uporabniške izkušnje. Grafično oblikovanje je starodavna obrt, ki sega v preteklost egipčanskih hieroglifov do vsaj 17.000 let starih jamskih poslikav. To je izraz, ki izvira iz tiskarske industrije 1920. Še naprej pokriva vrsto dejavnosti, vključno z ustvarjanjem logotipa.

grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje v tem smislu zadeva estetsko privlačnost in trženje. Grafični oblikovalci pritegnejo gledalce s slikami, barvami in tipografijami. Vendar pa morajo grafični oblikovalci, ki se ukvarjajo z oblikovanjem uporabniške izkušnje (UX), utemeljiti slogovne odločitve glede, na primer, lokacij slik in pisave s pristopom, osredotočenim na človeka. To pomeni, da se morate osredotočiti na svoje specifične uporabnike in si prizadevati čim bolj sočustvovati z njimi, medtem ko ustvarjate lepe modele, ki povečajo uporabnost. Estetika mora služiti namenu – pri oblikovanju UX ne ustvarjamo umetnosti zaradi umetnosti. Torej se morajo grafični oblikovalci razširiti na vizualno grafično oblikovanje.

Pri oblikovanju za UX bi morali razmisliti o informacijski arhitekturi vaših interaktivnih modelov, da zagotovite dostopnost za uporabnike. Izkoristite veščine grafičnega oblikovanja za ustvarjanje dela, ki upošteva celotno uporabniško izkušnjo, vključno z uporabniškimi zmožnostmi vizualne obdelave. Na primer, če sicer prijetna mobilna aplikacija uporabnikom ne more ponuditi tistega, kar potrebujejo, v več klikih, njeni oblikovalci niso uspeli združiti grafičnega oblikovanja z uporabniško izkušnjo. Obseg grafičnega oblikovanja v UX zajema ustvarjanje čudovitih dizajnov, ki se uporabnikom zdijo zelo prijetni, smiselni in uporabni.

Grafično oblikovanje je rešitev problema. Čeprav delo v digitalni dobi pomeni, da morate oblikovati z interaktivno programsko opremo, se grafično oblikovanje še vedno vrti okoli prastarih načel. Ključnega pomena je, da z uporabniki že na prvi pogled zadenete pravo struno, zato se oblikovanje ujema s čustvenim oblikovanjem. Grafični oblikovalci bi torej morali dobro razumeti teorijo barv in kako pomembna je prava izbira barvne sheme. Izbira barv mora odražati ne le organizacijo, temveč tudi pričakovanja uporabnikov. Pri načrtovanju morate paziti na to, kako se elementi ujemajo s tonom.