Paradontoza lahko vodi tudi do izpada zob

paradontoza

Vam med ščetkanjem krvavijo dlesni in vam kasneje otečejo? Potem imate najbrž težavo, imenovano paradontoza. Kaj je to, na kratko izveste v tem članku, za več informacij pa se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Paradontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki lahko ob neustreznem zdravljenju vodi tudi do izgube obzobne kosti in posledično zob. Razvije se zaradi dolgotrajnejšega vnetja dlesni, nastaja pa tako, da se ob zobu počasi pojavljajo obzobni žepki, v katerih se pojavijo bakterije in te žepke še poglabljajo. Ker celoten proces poteka brez bolečin, ponavadi ljudje sploh ne vedo, da imajo to bakterijsko okužbo. Vseeno pa, če ste pozorni, lahko v ustni votlini opazite nekatere spremembe, ki nakazujejo na pojav paradontoze. Ti znaki so: krvavenje dlesni med ščetkanjem, zatečene in pordele dlesni, , bolečina, ki je ne povzroča obolel zob, ampak vneta dlesen, slab zadah in okus, spremeni se griz, zobje počasi lezejo narazen.

Če opazite katerega izmed zgoraj navedenih znakov, potem vam svetujemo, da se čim prej naročite na obisk pri svojem zobozdravniku, ki bo preveril stanje v vaši ustni votlini in po potrebi ukrepal. Zdravljenje paradontoze se začne s tem, da vas zobozdravnik napoti k ustnemu higieniku, na tako imenovano higiensko fazo, kar pomeni čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog. Nato vam higienik pokaže, kako pravilno čistiti zobe, se pravi, kako pravilno uporabljati zobno ščetko, zobno nitko in interdentalne ščetke. Z vami se posvetuje tudi o najprimernejši zobni pasti za vaše zobe in opravi meritve obzobnih žepkov, s pomočjo katerih se da oceniti, v kateri fazi je vaša paradontoza. Če je le-ta že zelo napredovala, vas zobozdravnik napoti naprej k specialistu paradontologu, ki vam predstavi ustrezno zdravljenje – to poteka pod lokalno anestezijo, zato je postopek povsem neboleč. Ključno pri vsem skupaj je, da pacient ustrezno skrbi za ustno higieno in s tem ustavi umikanje dlesni do faze, ko bi bila izguba zob neizogibna.

Recommended Articles