Vinilna talna obloga za neslišno hojo

Vinil je talna obloga, ki je izredno prilagodljiva in zadnje čase tudi priljubljena. Odlikujejo jo različni načini montaže, vizualna podoba in odpornost. Ker omogočajo vinilne obloge izredno dobro rešitev, glede prostorskih potreb, so v zadnjem času postale izredno popularne. Poleg svoje raznolikosti, jih lahko najdemo v imitaciji lesa, kamna in podobno.

Vinilna talna obloga

V primeru, da kupujemo vinilno oblogo, moramo imeti vsaj nekaj znanja in dobrih nasvetov. S pomočjo le-teh lahko izberemo resnično kvalitetno oblogo, ki bo imela dolgo življenjsko dobo. Še pred nekaj leti, smo za obloge iz umetnih materialov šteli laminat. Slednji je dandanes že kar precej zastarel, uporablja pa ga le majhen odstotek ljudi. Vinilne obloge so zdaj izredno v porastu, saj jih odlikuje velika trpežnost na udarce, vlago in podobno. Izdelane so iz PVC materiala, natančneje iz polivinilklorida. Ta material je izredno star a vendar je zoper postal sodoben. Polivinilklorid proizvajalci neprestano izboljšujejo, saj mu želijo še povišati trajnost in trdnost. Izboljšujejo ga s ciljem, da bo služil potrebam novodobne družbe in uporabnika. Vsekakor tu ne smemo pozabiti odgovornost za okolje, ki pa je čedalje višja.

Vinilne obloge so odporne, imajo dolgo življenjsko dobo, so različnih vzorcev, barv, struktur ter imajo širok nabor uporabnosti. Med drugim so na otip tople, mehke in bolj prijetne od laminata. Hoja po tovrstnih tleh je mehkejša, hoja po tleh pa skorajda neslišna. Nudi namreč izredno zvočno izolacijo ob hoji. Na primer hoja po laminatu je kljub peni dosti glasnejša od hoje po vinilu. Vinilne talne obloge so različnih oblik in dimenzij, najbolj pogoste so tiste, ki imajo debelino 2-3 milimetre. Najdemo jo v rolah, lepi pa se jo na že prej pripravljeno podlago. Vinil je izredno dober toploten prevodnik, zato je primeren tudi za hiše s talnim gretjem. Njegove izolativne lastnosti se lahko namreč primerjajo s trpežno keramiko, kar pa je izredno dobro. Vsekakor je pri vinilu priporočljivo, da se ga ne segreva nad 28 stopinj celzija, ker je PVC vseeno bolj občutljiv na temperaturo in njene razlike, kot keramika. Prav tako ni dobro, da ga sonce neposredno obseva. Vinil, ki se ga lepi v rolah, zahteva od mojstra veliko natančnost. Pri tem ni najbolj pomembno samo prileganje vinila, temveč je podlaga tista, ki zahteva največ pozornosti. Izravnalna masa mora biti pri nanašanju zglajena in zbrušena izredno natančno, prav tako pa tudi lepilo. Vsekakor se lepljenje in nanašanje vinilnih oblog ne lotite sami, saj je to izredno zahtevno, tako finančno, kot časovno. Po mnenju mnogih so stroški v obeh primerih podobni.

Recommended Articles